logo

•• ZELENINA - 5 porcií ovocia a zeleniny denne ••
 

Podľa odporúčaní, ktoré vyplynuli z niektorých štúdií, je potrebné pre udržanie si zdravia denne zjesť 5 porcií ovocia a zeleniny rozdelených na tri porcie ovocia a dve porcie zeleniny. V prípade, že chceme znižovať váhu, alebo ak máme vysokú hladinu glykémie, je potrebné tento pomer otočiť, pretože ovocie obsahuje vo väčšej miere jednoduché cukry, niektoré štúdie hovoria až o piatich porciách zeleniny denne.

Jedna porcia zeleniny zodpovedá zhruba 50 gramom v prípade, že ju jeme surovú, či už samostatne, alebo v šaláte.

Zelenina obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, vlákninu, minerály a iné výživné látky, má tiež veľký obsah vody, zaplní žalúdok a dodá všetky potrebné živiny.

Vplyv niektorých druhov zeleniny na zdravie človeka:

PARADAJKY 
obsahujú 90% vody, 5% sacharidov a 2,5% bielkovín, okrem toho obsahujú lykopény, veľa vitamínu B7, vitamínB3, vitamín C, vitamín E a vitamín K, betakarotén, vysoký obsah draslíka, chróm, zinok a vlákninu.

Pravidelná konzumácia paradajok:

  • podporuje funkciu mozgu,
  • zlepšuje koncentráciu, pamäť, sústredenie,
  • posilňuje celý kardiovaskulárny systém a predchádza vzniku týchto chorôb,
  • pozitívne vplýva na imunitný systém,
  • zlepšuje trávenie, metabolizmus,
  • zlepšuje stav pokožky,
  • reguluje vodu v tele.


UHORKY
majú nízky počet kalórií, až 96 percentný obsah vody, veľa vitamínov a minerálov. Dôležitou účinnou látkou v uhorkách je enzým erepsín, ktorý štiepi bielkoviny.

Pravidelná konzumácia uhoriek:

  • pomáha odplavovať nebezpečné toxíny z tela,
  • zlepšuje imunitu a dodáva telu viac energie,
  • pomáha pri chudnutí a pri trávení,
  • pomáha stabilizovať krvný tlak,
  • znižuje hladinu kyseliny močovej,
  • podporuje zdravý rast vlasov.
     

MRKVA
má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov, obsahuje minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík a vápnik. Na rozdiel od inej zeleniny si mrkva zachováva väčšinu prospešných účinkov aj po tepelnej úprave.

Pravidelná konzumácia mrkvy:

  • podporuje obranyschopnosť organizmu,
  • chráni pred voľnými radikálmi,
  • má antiseptické a detoxikačné účinky,
  • podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie,
  • posilňuje srdcovo-cievny systém,
  • má veľký vplyv v prevencii pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • zlepšuje hojenie kože a kožných ochorení,
  • zabezpečuje pevnosť kostí a zubov,
  • zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov,
  • dodáva telu vitamín A,
  • reguluje vodu v tele,
  • prečisťuje a podporuje močové cesty a obličky.

BROKOLICA 
je bohatá na vitamíny -  B, C, E a provitamín A a minerály - vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.

Pravidelná konzumácia brokolice:

  • pôsobí preventívne proti infekciám,
  • zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu,
  • stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín,
  • posilňuje činnosť svalov,
  • podporuje imunitný systém,
  • posilňuje srdce a krvný obeh,
  • podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...