•• ZELENINA - 5 porcií ovocia a zeleniny denne ••
Podľa odporúčaní, ktoré vyplynuli z niektorých štúdií, je potrebné pre udržanie si zdravia denne zjesť 5 porcií ovocia a zeleniny rozdelených na tri porcie ovocia a dve porcie zeleniny. V prípade, že chceme znižovať váhu, alebo ak máme vysokú hladinu glykémie, je potrebné tento pomer otočiť, pretože ovocie obsahuje vo väčšej miere jednoduché cukry, niektoré štúdie hovoria až o piatich porciách zeleniny denne.
Jedna porcia zeleniny zodpovedá zhruba 50 gramom v prípade, že ju jeme surovú, či už samostatne, alebo v šaláte.
Zelenina obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, vlákninu, minerály a iné výživné látky, má tiež veľký obsah vody, zaplní žalúdok a dodá všetky potrebné živiny.
Vplyv niektorých druhov zeleniny na zdravie človeka:
PARADAJKY
obsahujú 90% vody, 5% sacharidov a 2,5% bielkovín, okrem toho obsahujú lykopény, veľa vitamínu B7, vitamínB3, vitamín C, vitamín E a vitamín K, betakarotén, vysoký obsah draslíka, chróm, zinok a vlákninu.
Pravidelná konzumácia paradajok:
UHORKY
majú nízky počet kalórií, až 96 percentný obsah vody, veľa vitamínov a minerálov. Dôležitou účinnou látkou v uhorkách je enzým erepsín, ktorý štiepi bielkoviny.
Pravidelná konzumácia uhoriek:
MRKVA
má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov, obsahuje minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík a vápnik. Na rozdiel od inej zeleniny si mrkva zachováva väčšinu prospešných účinkov aj po tepelnej úprave.
Pravidelná konzumácia mrkvy:
BROKOLICA
je bohatá na vitamíny - B, C, E a provitamín A a minerály - vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.
Pravidelná konzumácia brokolice: